Okay entry kali ni aku nak kongsi pasal 1 resipi dimana resipi ini adalah gabungan makanan kesukaan aku. Muahahaha. Okay as you guys dah baca tajuk kat atas tu, aku mention lagi sekali. Harini aku nak kongsi resipi macam mana nak buat Donut Cheese Nyum Nyum !!
Serius cakap senang giler !
Ikut Resipi betul-betul donut korang mesti naik cantik gebu gebas ! hahaha over eh ? Abaikan ππ
Bahan-bahan :
- 4 cawan tepung gandum (aku guna cap ros)
- 3 sudu besar marjerin
- 2 sudu besar susu pekat
- 1 sudu besar gula (yang ikut koranglah nak manis ke tak)
- 1/2 cawan air suam
- 1/2 cawan air biasa
- 1 peket mauripan
- Sedikit garam (ikut citarasa nak masin ke idok)
- Cheese Slice
![]() |
Ni dia tepung cap ros (gambo google) Tepung ni halus cantik je. Buat apa pun sedap. |
Cara-cara :
- Larutkan gula & mauripan dalam air suam. Sebatikan & ketepikan 20 minit untuk dia kembang.
- Uli tepung bersama marjerin, susu & garam. Sebatikan. Uli tu betul2, biar sampai lenguh tangan kau, nanti ada otot hahaha
- Bila yis dah kembang, masukkan dalam adunan tepung tadi selang seli dengan air biasa. Uli sehingga jadi doh (tak melekat di tangan) πͺπͺ
- Rehatkan doh selama 30 minitπ’, tutup dengan kain basah. → Kenapa tutup dengan kain basah ? Okay, yis ni akan hidup dalam keadaan lembab, sesuailah dengan keadaan suhu bilik dan lembab dengan kain. Dalam bahasa sains, yis tu nak bernafas. hahaha
- Masa ni bolehlah dok buat benda lain, tengok tv ke. ππ
- Lepas doh naik, tumbuk π doh untuk keluarkan angin.
- Acu doh segiempat dan letakkan cheese slice tu. Kemudian tutup doh tu jangan bagi cheese keluar.
- Rehatkan doh untuk mengembang sebelum menggoreng.
- Goreng.
- Letak dalam Pinggan.
- Baca doa
- Tiup-tiup jangan bagi panas.
- Makan. Kunyah2 tutup mata. Feel. ππ
Senangkan ?? SELAMAT MENCUBA !!
No comments:
Post a Comment